Fettförbränning och viktminskning med vibrationsplatta

Viktminskningm med vibrationsplatta

Många letar efter den perfekta metoden för att bränna fett och gå ner i vikt. Sanningen är nog att det inte finns några enkla genvägar till viktminskning. Men en fettförbränningsmetod som har visat sig hjälpa till med viktminskningen genom passiv träning är användningen av vibrationsplatta.

Vibrationsträning

I det som började som ett träningsredskap för astronauter, har nu vibrationsträning på vibrationsplatta blivit en populär träningsmetod inom både för hemmaträning, gymträning samt rehabilitering av äldre eller skadade. Det har även visat sig att vibrationsträning kan vara en metod för att gå ner i vikt.

När man använder en vibrationsplatta aktiveras dina muskler för att hålla balansen på den rörliga plattan. Musklerna tränas på så sätt effektivt utan att du behöver röra dig och vara aktiv.

Men kan man verkligen uppnå viktminskning med vibrationsträning?

Jo, du kan faktiskt bränna kalorier under tiden som du står på en vibrationsplatta tack vara den energi som går åt när musklerna reagerar på vibrationerna. (Du bränner dock ännu mer kalorier om du även utför övningar när du tränar på vibrationsplattan).

En studie(1) visar dessutom att vibrationsträning kan öka fettförbränningen. Forskare från Artesis University College och University of Antwerp i Belgien visade att vibrationsträning tillsammans med lågkolhydrat diet bidrog till en långvarig minskning av bukfettet hos vuxna. Resultatet var bättre än vid enbart lågkolhydrat diet, samt även bättre än lågkolhydratkost ihop med traditionell konditions- och styrketräning.

Minska bukfettet med vibrationsträning

Det var 61 överviktiga personer, de flesta kvinnor, som deltog i studien. De delades in i fyra kontrollgrupper.

  • Grupp 1 fick enbart ett program med lågkolhydratkost (Dietgruppen).
  • Grupp 2 fick lågkolhydratkost plus träningsprogram med konditionsträning och styrketräning (fitnessgruppen).
  • Grupp 3 fick lågkolhydratkost plus program med vibrationsträning på vibrationsplatta (vibrationsplattagruppen).
  • Grupp 4 gjorde inga förändringar i sin livsstil (kontrollgrupp).

Gruppen som vibrationstränade utförde övningar som squats, utfall, sitt-ups och armhävningar på de vibrerande plattorna. Träningstiderna ökade gradvis från 30 till 60 sekunder per rutin. Den genomsnittliga tiden för vibrationsträningen i studien var ca 30 minuter.

Vibrationsträning utfall

Varje person som deltog i studien följde programmet i sex månader och var tvungen att gå igenom konstant övervakning av vikten och mätning av bukfett via CT-skanningar av magen.

Både dietgruppen, fitnessgruppen samt vibrationsträningsgruppen minskade sin kroppsvikt betydligt med 5-10% vilket är i nivå med standard för en reell hälsoeffekt i mätningar efter 6 månader. Men endast Fitnessgruppen och Vibrationsträningsgruppen lyckades behålla sin viktminskning på 5% eller mer i 6 månader efteråt. Vibrationsträningsgruppen behöll även en viktminskning på över 10% . Medelvikten på gruppen var 95,2 kg vilket betyder att de i snitt bibehöll en viktminskning på  9,5 kg.

Huvudskillnaden mellan Vibrationsträningsgruppen och de andra grupper är i minskningen av bukfett som uppstod. Gruppen som tränade med vibrationsplatta förlorade dubbelt så mycket bukfett efter sex månader. Minskningen av bukfett var också på samma nivå i Vibrationsträningsgruppen efter 12 månader, medan DIET och FITNESS-grupperna återvände till sina utgångsvärden efter 12 månader.

Lästips:

Vad är realistiskt att förvänta sig angående viktminskning vid vibrationsträning?

Även om den ovan beskrivna studien och många anekdoter beskriver hur vibrationsträning kan leda till viktminskning så behövs troligtvis fler studier för att med säkerhet kunna säga att vibrationsträning är effektiv metod för viktminskning. Med det sagt så är det ändå mycket som talar för att vibrationsträning rätt utförd ändå kan vara en bra viktminskningsmetod.

Man bör dock vara skeptisk till att det enbart hjälper att träna statiskt på en vibrationsplatta i 10 minuter, tre gånger i veckan, för att uppnå stor viktminskningseffekt. (Även om 10 minuters träning kan räcka för att uppnå andra effekter). I studien var genomsnittstiden 30 minuter och man utförde rörelser i form av knäböjningar, armhävningar och sitt-ups mm. I studien kombinerades dessutom träningen med lågkolhydratkost.

Många fitness experter rekommenderar 15-30 minuters vibrationsträning, minst 3 gånger i vecka, gärna fler tillfällen. Detta motsvarar troligtvis 30-60 minuters konventionell träning.  Så på så sätt är vibrationsträningen mycket effektivare. Vi såg även i studien att effekten av vibrationsträningen var mer långvarigt bestående.

Fördelarna med vibrationsträning för överviktiga är även att träningen är skonsam för exempelvis knäleder vilket kan vara nog så viktigt för någon som väger mycket och kanske får ont av konventionell träning.

Referenser:

1) Vissers et al. (2009), presenterad i The European Journal of Obesity.Vol. 3(2). 2010.