IR-värme

IR-värme, som står för infraröd värme, är en form av elektromagnetisk strålning som används för att producera värme. De långvågiga infraröda strålarna som genereras av IR-värme värmer upp objekt och kroppar som befinner sig i dess närhet, inklusive människor och djur. Även om luften omkring också värms upp, märks det mindre eftersom luft har en lägre värmekapacitet.

Spektrum för synligt ljus - Infraröda strålar

Långvågig infraröd strålning är en typ av elektromagnetisk energi som inte är synlig för det mänskliga ögat, men kan kännas som värme. Denna form av energi liknar den som solen genererar och anses vara fördelaktig för en mängd olika hälsotillstånd.

IR-behandling – olika metoder för en effektiv terapi

IR-behandling eller IR-terapi kan fås från genom en mängd olika metoder, inklusive:

  • IR-bastu
  • IR-kläder
  • IR-madrasser eller IR-mattor
  • Massageapparater med IR-värme

Se våra IR-produkter >>  

IR-madrasser

IR-madrass behandling

Infraröd värmemadrass med natursten som innehåller ametister, jade eller turmalin omvandlar värmen till långvågiga infraröda strålar som värmer kroppen på djupet samt avger negativa joner som motverkar elektromagnetisk strålning. Vissa av våra IR-madrasser innehåller förutom naturstenar även lågfrekvent Elektromagnetisk puls (PEMF) samt Fotonfunktion. Läs mer om våra IR-madrasser:

Rek. pris: 4,295 kr
3,537 kr

IR-produkter

PEMF Inframadrass

Rek. pris: 6,795 kr
5,537 kr
Rek. pris: 12,995 kr
10,497 kr

Massageapparater med IR-värme

IR-värme används ofta i olika typer av massageapparater. Vi säljer massagekuddar med IR-värme.

Rek. pris: 1,495 kr
1,195 kr

Massageapparater

RelaxME Heat

1,295 kr

Effekter

Infraröd värme används ofta för att behandla smärta, inflammation och muskelspänningar. Det tros fungera genom att öka blodflödet och syresättningen till det drabbade området, vilket kan bidra till att minska inflammation och främja läkning.

IR värme anses också ha en avgiftande effekt, eftersom det tros hjälpa till att stimulera svettkörtlarna och frigöra gifter från kroppen.

Vissa människor använder IR-värme för att främja allmänt välbefinnande och avkoppling, medan andra använder den för att behandla specifika hälsotillstånd som artrit, fibromyalgi och kronisk smärta. PEMF används för att stimulera celler och kroppskemi.

PEMF-terapi genererar elektromagnetiska pulser med låg frekvens och låg intensitet, som sedan tränger in i kroppen och påverkar kroppens celler och vävnader. PEMF-terapi har visat sig ha positiva effekter på en rad olika hälsoproblem, så som smärta, inflammation, sömnstörningar och depression. PEMF-behandling har i en studie visat ökad bentäthet hos kvinnor efter klimakteriet.  PEMF-behandling kan även hjälpa till med muskelregenerering och regenerering av ledvävnad, samt minskad inflammation och värk i leder.

Foton avger ett synligt rött ljus med en våglängd på 660 nanometer som tränger ned i vävnaden ca 810 mm. Behandling med fotoner (fotonterapi eller fototerapi) är en form av ljus- och färgterapi. Den anses vara gynnsam för att behandla problem nära ytan så som sår, skärsår, triggerpunkter eller infektioner. Fototerapi används som en komplementär terapi till traditionell medicinsk behandling och har visat positiva resultat i många forskningsstudier för att behandla en mängd hälsoproblem, inklusive depression, ångest, sömnstörningar och smärta.

Det är viktigt att notera att IR-terapi med heta stenar, PEMF-terapi och Fotonterapi är en form av alternativ medicin och att mer forskning behövs för att bekräfta dess effektivitet.  

Att tänka på innan behandling

Det är alltid en bra idé att rådgöra med en läkare innan någon IR-behandling, PEMF-behandling eller Fotonbehandling påbörjas för att säkerställa att den är säker och lämplig för dig särskilt om du äter mediciner eller har en misstänker en sjukdomsdiagnos.

Läs även om eventuella kontraindikationer för IR-madrass, med heta stenar, PEMF och Fotoner.