Vibrationsplatta köpguide

En vibrationsplatta eller Power Plate är en vibrerande plattform som används för vibrationsträning eller vibrationsterapi.

Vibrationerna från vibrationsplattan stimulerar reflexer i kroppen och aktiverar dina muskler, ökar förbränningen och cirkulationen samt kan ha flera andra positiva hälsoegenskaper.

Vibrationsplattor har funnits på gym, idrottsklubbar och sjukgymnaster de senaste 15 åren men har varit ganska dyra att köpa in för privatpersoner. Men de senaste 5 åren har vibrationsplattor för blivit mycket populära för hemmaträning då det tillverkats speciella enheter för hemmabruk som har en helt annan prisbild.

En vanlig fråga är vilken vibrationsplatta som är bäst? Eller vilken vibrationsplatta man ska köpa? Det tråkiga svaret är att det beror på. När man väljer en plattform bör man förutom den självklara frågan om vad man har råd med även utgå från sina träningsmål och behov.

I denna guide får du veta vilka typer av vibrationsplattor det finns samt vad som är de olika modellernas styrkor och svagheter. Du får veta vad som skiljer de billigaste vibrationsplattorna mot de som kostar lite mer. Sedan försöker vi att svara på frågan om vilken vibrationsplatta man ska köpa. Längst ned har du även en länk till en jämförelsetabell. Till sist så ger vi lite tips om vad du ska tänka på i övrigt när du köper en vibrationsplatta samt varför det kan vara en bra ide att handla från oss på Vibrationsplatta Experten.

Våra vibrationsplattor

Rea!

Vibrationsplattor

Fitnessplate Future 3D

5,295.00 kr
Rea!

Vibrationsplattor

Fitnessplate 4D

6,595.00 kr
Rea!

Vibrationsplattor

PT Board

5,995.00 kr
Rea!

Vibrationsplattor

MiniPlate Vibrationsplatta

2,395.00 kr
19,900.00 kr

Vilka typer av vibrationsplattor finns det?

Det finns flera typer av vibrationsplattor med ett par olika rörelsemönster, amplituder (slaglängder) och hastigheter (frekvenser).

En plattform kan röra sig uppåt/nedåt, framåt/bakåt samt i sidled. Se de olika axlarna nedan.

Vibrationsriktning vibrationsplatta

En platta kan även svänga kring en mittpunkt (oscillation).

Svängning-oscillation vibrationsplatta

De vibrationsplattformar vi säljer har förenklat sett tre huvudrörelser.

Svängningar (Oscillation), mikrovibrationer (vertikala vibrationer) och sidorörelser.

Flera av våra modeller har dessutom flera motorer och har program där de kombinerar flera olika rörelser samtidigt. Det kallas ibland för 3D (tredimentionella vibrationer) eller 4D (fyrdimensionella vibrationer).

Mikrovibrationer (Vertikala vibrationer)

Vibrationsplattor med vertikala vibrationer (som finns på vår Fitnessplate 3D och Fitnessplate 4D samt alla modeller av Power Plate) rör sig rakt uppåt och rakt nedåt (längst y-axeln). Se rörelsen på animationen nedan. Vi kallar även detta ibland för mikrovibrationer.

Linjär vibration

På alla plattor av märket Power Plate bryts mikrovibrationerna (upp och nedåt rörelserna) av med en rörelse framåt och bakåt längs Z-axeln, samt en rörelse i sidled längs X-axeln. Denna unika patenterade lösningen som enbart finns på Power Plate gör vibrationen väldigt harmonisk.

Power Plate har även ett remsystem (Stumma träningsband) som gör det möjligt överföra vibrationer från plattformen genom remmarna till armar, axlar och rygg.

Amplituden (slaglängden) på vibrationsrörelsen på dessa plattformar är oftast endast 1-2 mm. Frekvensen (hastigheten) brukar ligga mellan 20 och 50 Hz. Mikrovibrationer kan bli mer högljudda än svängningar på grund av den högre hastigheten samt att uppåt/nedåt-rörelsen kan ge restvibrationer ned i golvet. Detta går dock att dämpa på olika sätt (till exempel med antivibrationsmattor).

Vad är bra med mikrovibrationer?

Dessa plattformar kan vara bra för att ge lokalt ökad blodcirkulationen och massageeffekt till den del som är i kontakt med plattan. (Till exempel fötterna och underbenen om du står på plattan. Eller ryggen om du ligger på plattan).

Mikrovibrationer kan även ge en bättre spänst och hoppförmåga för idrottare samt anses kunna motverka benskörhet (främst hos kvinnor efter menopaus).

Studier baserade på Power Plates plattform har även visat effekt för att öka förbränningen och minska bukfett, minska celluliter samt öka styrkan och muskelmassan.

Svängningar (Oscillation)

Svängningar (som finns på Miniplate, Fitnessplate 3D, Fitnessplate 4D samt PT Board 2.0) som är den vanligaste typen av vibrationsplatta rör sig ungefär likt en gungbräda. Plattformen är still kring en mittpunkt samtidigt som den rör sig uppåt och nedåt på sidorna.

När man står på en svängande vibrationsplatta så rör sig fötterna nästan på samma sätt som när man promenerar, joggar eller löper. Det blir alltså en mer dynamiskt träning på en platta som svänger än på en plattan med mikrovibrationer.

Amplituden (slaglängden) vid svängningar är mellan 12-18 mm, vilket är mycket större än vid mikrovibrationer. Frekvensen (hastigheten) är dock lägre och brukar ligga mellan 5 och 15 Hz. Svängande plattformar/rörelser är tack vare den lägre hastigheten/frekvensen oftast mycket tystare än mikrovibrationer.

Vad är bra med svängningar?

Rörelsen på dess plattformar har alltså en relativt låg hastighet, men med hög amplitud. Den kombinationen anser vissa tillverkare vara särskilt lämplig för viktminskning och ökad lymfdränage. Oscillerande plattformar används därför ofta i viktminskningsprogram. (Men även mikrovibrationer kan vara bra för detta).

Sidorörelser

Sidorörelser (som finns på Fitnessplate 4D samt PT Board 2.0) är när plattformen rör sig i sidled längs x-axeln i relativt låg hastighet. Dessa vibrationer är oftast väl kontrollerade och dämpade.

Vad är bra med sidorörelsen?

Då hastigheten är relativt låg så lämpar sig denna rörelse väl för att öka lymfcirkulationen. Denna rörelse kan även vara bra vid rehabilitering av knä- eller ledproblem, även för dem som normalt inte klarar av den vertikala rörelsen associerade med oscillation eller mikrovibrationer.

Sidorörelser ger dessutom en extra utmaning när det gäller att hålla balansen.

Kombination av svängningar och sidorörelser

Sidorörelser passar mycket bra ihop med svängningar (oscillerande rörelser) och bildar då sammansatta en form av dynamisk vågrörelse.(Denna kombinationsfunktion finns på vår Fitnessplate 4D samt vår PT Board 2).

Då det är två olika motorer som arbetar tillsammans, placeras vibrationsdämpande system som avlägsna alla oönskade vibrationer vilket ger en mycket mjuk och harmonisk rörelse.

Denna vågrörelse med hög amplitud och relativt låg hastighet anses vara bra för viktminskning, samt för att öka lymfcirkulationen. Det är även bra balansträning.

 

Se vår jämförelse mellan Power Plate Move, Fitnessplate 3D samt Miniplate

 

Vad skiljer en billig vibrationsplatta från dem som kostar lite mer?

En vibrationsplatta kan kosta från någon enstaka tusenlapp upp till över två hundra tusen. Det finns många orsaker till prisskillnaden på vibrerande plattformar. Funktionalitet och kvalitet varierarar såklart mycket mellan den billigaste och den dyraste. Även varumärke, tillgång till service och support påverkar priset. Dessutom kan det skilja vilka tillbehör (som träningsband eller fjärrkontroll) som medföljer

När man jämför olika vibrationsplattor med varandra så kan man kolla på vad den har för maxvikt, antal motorer och motorstyrka samt vilken eller vilka typer av rörelser den klarar av. Även storleken på träningsytan och vikten på själva plattformen skiljer sig mycket åt.

De billigaste vibrationsplattorna

En billig vibrationsplatta (då syftar vi på de billigaste vibrationsplattorna som kostar under 2000 kr) har nästan alltid en ganska liten träningsyta.

Detta kan vara negativt om man vill utföra övningar på eller mot träningsplattan. Man måste även hålla fötterna tätare på en platta med liten träningsyta vilken ger lägre utmaning på en svängande platta, än om du kan ha fötterna bredare som på en platta med större träningsyta.

De billigare vibrationsplattorna har dessutom oftast en lite enklare och ibland svagare motor som enbart generar svängningar.

Ofta är maxvikten ganska låg på de enklaste plattorna. Men vikten som dessa plattor klarar av utan att motorn går sönder kan ibland var relativt hög då träningsytan är mindre och hävstångseffekten och därmed belastningen på motorn blir lite lägre.

En vibrationsplatta för ca 5000 till 10.000 kr

En vibrationsplatta för hemmaträning som kostar runt 5000-10.000 kr (som vår Fitnessplate Future 3D, Fitnessplate 4D samt PT Board) har oftast en väl tilltagen träningsyta samt klarar flera typer av vibrationsrörelser vilket gör dem mer flexibla och användbara.

Vibrationsplatta vibrationsplattor bäst i test

Med en stor träningsyta kan du både ligga, sitta och stå på plattformen. Man har även bra utrymme för att utföra övningar på den.

Dessa modeller har även flera motorer och klarar därför av flera rörelser och är inte begränsade till enbart en liten svängningsrörelse som många billigare vibrationsplattor. Detta kan såklart påverka resultatet/effekten av träningen.

Både Fitnessplate 3D och PT Board klarar en maxbelastning på 120 kr och Fitnessplate 4D har maxbelastning på hela 150 kg.

Lite dyrare vibrationsplattor

Sedan finns det vibrationsplattor som kostar lite mer (som exempelvis märket Power Plate). Dessa maskiner är från början är konstruerade för att användas gång på gång på gym, idrottsklubbar och rehabkliniker och liknande platser. De är därför såklart mycket mer robusta och slitstarka än många billigare vibrationsplattor.

De allra dyraste vibrationsmaskinerna har även inbyggd hals med handtag samt en TV skärm med filmer och dylikt. Se exempelvis Power Plate My 7.

Power Plate har dessutom en helt egen unik vibrationsteknik som är både mycket kraftfull och skonsam. Power Plate har dock utvecklat flera modeller för konsumentmarknaden som är mycket populära. Där finns bland annat Personal Power Plate samt Power Plate Move.

 

Vilken vibrationsplatta ska man köpa?

Vi har plattor från ca 3000 kr upp till runt 80.000 kr som vi testat och utvärderat. Funktionaliteten varierar såklart från den billigaste till den dyraste. Men vi säljer enbart vibrationsplattor som vi anser ha tillräcklig kapacitet eller kvalitet. Dock har exempelvis vår billigaste platta Miniplate vissa begränsningar i sin funktionalitet även om den har sina fördelar. (Mer om detta längre fram).

En bra vibrationsplatta för hemmaträning

Om du vill köpa din första vibrationsplatta för att kanske komma igång med träning hemma, komma i bättre form, bli mer tonad och kanske gå ned något kilo så kan någon av våra storsäljare Fitnessplate Future 3D eller PT Board 2 vara mycket bra köp.

PT Board är exempelvis bra för att bygga muskler och gå ned i vikt då den har både kraftfulla svängningar samt sidorörelser. Fitnessplate 3D har också svängningar men de är inte lika kraftfulla som på PT Board. Men Fitnessplate 3D är kanske lite bättre vid värkproblematik än PT Board då den har mikrovibrationer som ger ökad blodcirkulation och massage effekter.

Båda är bra för att få igång lymfsystemet. PT Board för att den har har sidorörelser som är bra för att aktivera lymfsystemet och Fitnesplate Future 3D åter igen för att den har mikrovibrationer som troligtvis kan aktivera lymfflödet om du tränar lågintensivt (utan att utföra tuffa övningar).

Se jämförelse mellan Fitnessplate Future 3D och PT Board 2.

 

Vår mest kompletta vibrationsplatta

Om man är lite mer finsmakare eller har tränat ett tag och vill uppgradera sig så är Fitnessplate 4D en mycket bra vibrationsplatta. Den har inte mindre än tre olika motorer som möjliggör de tre vanligaste rörelsemönster som finns på vibrationsplattor (svängningar, 3D-vibrationer och sidorörelser). Detta gör Fitnessplate 4D till vår kanske mest kompletta vibrationsplatta rent rörelsemässigt. När vi testat den så tycker vi också att är tystare och mer dämpad och balanserad än de flesta andra vibrationsplattor som vi testat.

 

En vibrationsplatta för dig som är proffs

Vill du ha det världsledande märket inom vibrationsträning eller är proffsmotionär eller idrottare så ska du titta på våra Power Plate modeller. Om ditt gym, sjukgymnast eller rehabklinik har en vibrationsplatta så är sannolikheten ganska stor att det är en Power Plate som du har sett och kanske tränat på.

 

En enklare vibrationsplatta

Om du vill ha en enklare vibrationsplatta, som är lite mindre och lättare att plocka fram när du ska träna och som du ställer undan lätt själv när du tränat klart så kan Miniplate vara bra för dig. Den väger endast 8 kg och har en nästan hälften så stor träningsyta som de större plattorna. Denna platta kan vara bra om du nöjer dig med en platta som enbart har svängningar samt där du inte vill utföra övningar på plattan utan enbart ska ha den för passiv träning.

Jämför våra vibrationsplattor

Se även vår jämförelsetabell

 

Vad ska du tänka på i övrigt när du köper vibrationsplatta?

Det finns idag en uppsjö av olika märken och modeller av vibrationsplattor. Förutom att hitta en vibrationsplatta som passar dina behov och plånbok så kan det vara väldigt viktigt att tänka på vad du får för garanti och support om något händer.

 • Skickas produkten från ett företag eller lager i Sverige? Annars kan det ibland ta flera veckor innan den levereras.
 • Finns företaget du handlar av kvar om ett halvår?
 • Finns det garanti? Hur lång är garantitiden?
 • Finns det reservdelar att köpa om något tillbehör som exempelvis en fjärrkontroll går sönder?
 • Finns någon att kontakta om du vill fråga något? Pratar de svenska? Kan man ringa dem?
 • Får du någon form av komma igång tips eller träningstips till produkten?

 

Varför ska du handla sin vibrationsplatta från Vibrationsplatta Experten?

 • Vi säljer enbart vibrationsplattor som vi testat själva och anser vara bra.
 • Våra leverantörer har egna lager i Sverige, vilket oftast ger en kortare och säkrare leverans.
 • Det är 24 månaders garanti med gratis inskicksservice på alla vibrationsplattor.
 • Även efter 24 månader finns möjlighet att få din produkt lagad till en skälig kostnad.
 • Eventuella garantiärenden hanteras i Sverige av våra svenska leverantörer vilket gör det snabbar om smidigare om något går sönder.
 • Du kan ringa eller maila oss för personlig hjälp på svenska.
 • Hos oss får du träningstips med bilder och filmer som hjälper dig att komma igång samt att lättare uppnå dina träningsmål.
 • Vi ger 30 dagars prova hemma garanti på alla vibrationsplattor (utom märket Power Plate).
  Om du inte är nöjd så köper vi tillbaka vibrationsplattan. Det enda du betalar är fraktkostnaden. Se övriga villkor.

 

Kontakta oss

Om du fortfarande har frågor och funderingar så tveka inte att höra av dig till oss på telefon 073 925 76 40 eller via vårt kontaktformulär.

Vi har även ett showroom på Gröna gatan 1 i Södertälje där du kan testa de flesta av våra modeller av vibrationsplatta.  Hör av dig så bestämmer vi en tid.

Torbjörn, Vibrationsplatta Experten
Torbjörn Bohman Vibrationsplatta Experten