Köpguide vibrationsplatta

En vanlig fråga är vilken vibrationsplatta som är bäst? Eller vilken vibrationsplatta man ska köpa? Det tråkiga svaret är att det beror på.

När man väljer en plattform bör man förutom den självklara frågan om vad man har råd med även utgå från sina träningsmål och behov. Är ditt mål komma i bättre form? Bli starkare? Bli mer tonad? Gå ned i vikt? Rehabilitera dig efter skada eller operation? Lindra symptom vid artros eller fibromyalgi? Minska risk för benskörhet? Få igång lymfsystemet och minska ödem, lipödem eller celluliter? Minska ryggvärk? Öka prestationer vid idrott? Eller något annat?

I denna guide får du veta vilken typ av vibrationsplattor det finns och vad som är de olika modellernas styrkor och svagheter.  Sedan försöker vi att svara på frågan om vilken vibrationsplatta man ska köpa. Längst ned har du även en länk till en jämförelsetabell.

Rea!

Vibrationsplattor

Fitnessplate Future 3D

8,495.00 kr 4,995.00 kr
Rea!

Vibrationsplattor

Fitnessplate 4D

10,970.00 kr 6,995.00 kr
Rea!

Vibrationsplattor

PT Board 2.0

6,995.00 kr 5,495.00 kr
Rea!

Vibrationsplattor

MiniPlate Vibrationsplatta

2,995.00 kr 2,795.00 kr
19,900.00 kr

Vilka typer av vibrationsplattor finns det?

Det finns flera typer av vibrationsplattor med en mängd olika rörelsemönster, amplituder (slaglängder) och hastigheter (frekvenser). 

En plattform kan röra sig uppåt/nedåt, framåt/bakåt samt i sidled. Se de olika axlarna nedan.

Vibrationsriktning vibrationsplatta

En platta kan även svänga kring en mittpunkt (oscillation).

Svängning-oscillation vibrationsplatta

De vibrationsplattformar vi säljer har förenklat sett tre (fyra) huvudrörelser. Svängningar, linjära vibrationer och sidorörelser. Samt 3D-vibrationer (triplanar) som i grunden är linjära vibrationer. Flera av våra våra modeller har dessutom flera motorer och har program där de kombinerar flera olika rörelser samtidigt.

Linjär vibration (3D-vibration)

Vibrationsplattor med linjära vibrationer (som finns på vår Fitnessplate 3D och Fitnessplate 4D samt alla modeller av Power Plate) rör sig uppåt och nedåt (längst y-axeln). Se rörelsen på animationen nedan. Vi kallar även detta ibland för mikrovibrationer.

Linjär vibration

På de flesta linjära plattformar bryts upp och nedåt rörelserna av med antingen en rörelse framåt och bakåt längs Z-axeln (tvådimensionell rörelse) eller så har de en 3D/tredimensionell rörelse längs både X,Y och Z axeln.

Till exempel så har märket Power Plate 3D-Vibrationer. Power Plate har även ett remsystem som gör det möjligt överföra vibrationer från plattformen genom remmarna till önskade kroppsområden, så som armar, axlar och rygg.

Amplituden (slaglängden) på vibrationsrörelsen på dessa plattformar är oftast endast 1-2 mm. Frekvensen (hastigheten) brukar ligga mellan 20 och 50 Hz. Linjära vibrationer/3D-vibrationer kan bli mer högljudda än svängningar på grund av den högre hastigheten.

Dessa plattformar kan vara bra för att ge lokalt ökad blodcirkulationen och massageeffekt till den del som är i kontakt med plattan. (T ex fötter och underben om du står, ryggen om du ligger på plattan).

Linjära vibrationer eller 3D-vibrationer kan även ge en bättre spänst och hoppförmåga för idrottare samt är mycket effektiva på att motverka benskörhet (främst hos kvinnor efter menopaus).

Studier baserade på Power Plates plattform (som har 3D-vibrationer) har även visat effekt för att öka förbränningen och minska bukfett, minska celluliter samt öka styrkan och muskelmassan.

Svängningar (Oscillation)

Svängningar (som finns på Miniplate, Fitnessplate 3D, Fitnessplate 4D samt PT Board 2.0) som är den vanligaste typen av vibrationsplatta rör sig ungefär likt en gungbräda. Plattformen är still kring en mittpunkt samtidigt som den rör sig uppåt och nedåt på sidorna.

När man står på en svängande vibrationsplatta så rör sig fötterna nästan på samma sätt som när man promenerar, joggar eller löper. Det blir alltså en mer dynamiskt träning på en platta som svänger än på en plattan med linjära vibrationer/3D-vibrationer.

Amplituden (slaglängden) på dessa dessa oscillerande plattformar brukar var mellan 12-18 mm vilket är mycket högre än andra plattformar. Frekvensen (hastigheten) är dock lägre och brukar ligga mellan 5 och 15 Hz. Svängande plattformar/rörelser är tack vare den lägre hastigheten/frekvensen oftast mycket tystare än linjära vibrationer/3D-vibrationer.

Rörelsen på dess plattformar har alltså en relativt låg hastighet, men med hög amplitud. Den kombinationen anser påstår vissa tillverkare vara särskilt lämplig för viktminskning och ökad lymfdränage. Oscillerande plattformar används därför ofta i viktminskningsprogram. (Men även linjära vibrationer kan vara bra för detta).

Sidorörelser

Sidorörelser (som finns på Fitnessplate 4D samt PT Board 2.0) är när plattformen rör sig i sidled längs x-axeln i relativt låg hastighet. Dessa vibrationer är oftast väl kontrollerade och dämpade.

Då hastigheten är relativt låg så lämpar sig denna rörelse väl för att öka lymfcirkulationen. Denna rörelse kan även vara bra vid rehabilitering av knä- eller ledproblem, även för dem som normalt inte klarar av den vertikala rörelsen associerade med oscillation eller linjära vibrationer/3D-vibrationer.

Kombination av svängningar och sidorörelser

Sidorörelser passar mycket bra ihop med svängningar (oscillerande rörelser) och bildar då sammansatta en form av dynamisk vågrörelse.(Denna kombinationsfunktion finns på vår Fitnessplate 4D samt vår PT Board 2).

Då det är två olika motorer som arbetar tillsammans, placeras vibrationsdämpande system som avlägsna alla oönskade vibrationer vilket ger en mycket mjuk och harmonisk rörelse.

Denna vågrörelse med hög amplitud och relativt låg hastighet anses vara bra för viktminskning, samt för att öka lymfcirkulationen. Det är även bra balansträning. I likhet med svängningar så anses denna rörelse vara helt säker för personer med knä- eller ledproblem.

Vilken vibrationsplatta ska man köpa?

Vi har plattor från ca 3000 kr upp till runt 80.000 kr som vi testat och utvärderat. Funktionaliteten varierar såklart från den billigaste till den dyraste. Men vi säljer enbart vibrationsplattor som vi anser ha tillräcklig kapacitet eller kvalitet. Dock har exempelvis vår billigaste platta Miniplate vissa begränsningar i sin funktionalitet även om den har sina fördelar. (Mer om detta längre fram).

Om du vill köpa din första vibrationsplatta för att kanske komma igång med träning hemma, komma i bättre form, bli mer tonad och kanske gå ned något kilo så kan någon av våra storsäljare Fitnessplate Future 3D eller PT Board 2 vara mycket bra köp.

PT Board är exempelvis bra för att bygga muskler och gå ned i vikt då den har både kraftfulla svängningar samt sidorörelser. Fitnessplate 3D har också svängningar men de är inte lika kraftfulla som på PT Board. Fitnessplate 3D är kanske lite bättre vid värkproblematik än PT Board då den har 3D-vibrationer/mikrovibrationer som ger ökad blodcirkulation och massage effekter.

Båda är bra för att få igång lymfsystemet. PT Board för att den har har sidorörelser som är bra för att aktivera lymfsystemet och Fitnesplate Future 3D åter igen för att den har mikrovibrationer som troligtvis kan aktivera lymfflödet om du tränar lågintensivt (utan att utföra tuffa övningar).  

Se jämförelse mellan Fitnessplate Future 3D och PT Board 2.  

Om man är lite mer finsmakare eller har tränat ett tag och vill uppgradera sig så är Fitnessplate 4D en mycket bra vibrationsplatta. Den har inte mindre än tre olika motorer som möjliggör de tre vanligaste rörelsemönster som finns på vibrationsplattor (svängningar, 3D-vibrationer och sidorörelser). Detta gör Fitnessplate 4D till vår kanske mest kompletta vibrationsplatta rent rörelsemässigt. När vi testat den så tycker vi också att är tystare och mer dämpad och balanserad än de flesta andra vibrationsplattor som vi testat.

Om du vill ha det världsledande märket inom vibrationsträning eller kanske är proffsmotionär eller idrottare så ska du titta på våra Power Plate modeller. Om ditt gym, sjukgymnast eller rehabklinik har en vibrationsplatta så är sannolikheten ganska stor att det är en Power Plate som du har sett och kanske tränat på.  

Om du vill ha en enklare vibrationsplatta, som är lite mindre och lättare att plocka fram när du ska träna och som du ställer undan lätt själv när du tränat klart så kan Miniplate vara bra för dig. Den väger endast 8 kg och har en nästan hälften så stor träningsyta som de större plattorna. Denna platta kan vara bra om du nöjer dig med en platta som enbart har svängningar samt där du inte vill utföra övningar på plattan utan enbart ska ha den för passiv träning.

Se även vår jämförelsetabell

Kontakta oss

Om du fortfarande har frågor och funderingar så tveka inte att höra av dig till oss på telefon 073 925 76 40 eller via vårt kontaktformulär.

Vi har även ett showroom på Gröna gatan 1 i Södertälje där du kan testa de flesta av våra modeller utom Power Plate.  Hör av dig så bestämmer vi en tid.

Torbjörn, Vibrationsplatta Experten
Torbjörn Bohman Vibrationsplatta Experten