Vibrationsplatta köpguide

Vibrera dig i form på 15 minuter per dag med hjälp av en vibrationsplatta!

Vibrationsträning på Fitnessplate 4D vibrationsplatta


Om du funderar på att köpa en vibrationsplatta men inte riktigt vet vilken du ska välja - då har du kommit helt rätt.

I den här köpguiden kommer vi visa dig vilka olika typer av vibrationsplattor som finns, vilka fördelar och nackdelar de har, så att du kan välja en vibrationsplatta som passar just dig.

Men först …

Vad är en vibrationsplatta egentligen? 

En vibrationsplatta är en vibrerande plattform som används för vibrationsträning (träning) eller vibrationsterapi (behandling).

 Vibrationerna från vibrationsplattan stimulerar reflexer i kroppen och aktiverar dina muskler, ökar förbränningen, aktiverar blod- och lymfcirkulationen samt kan ha flera andra positiva hälsoegenskaper.

Fördelar med vibrationsplattor

Vibrationsplattor har funnits på gym, idrottsklubbar och sjukgymnaster de senaste 20 åren men har varit ganska dyra att köpa in för privatpersoner.

De senaste 5-10 åren har dock vibrationsplattor blivit allt mer  populära för hemmaträning eftersom det nu tillverkas speciella enheter för hemmabruk som har en helt annan prisbild.

En fråga vi ofta får är, “Vilken vibrationsplatta är bäst?” En annan vanlig fråga vi får är, “Vilken vibrationsplatta ska jag köpa?” Det tråkiga svaret är att det beror på.

När du väljer din vibrationsplatta bör du tänka på hur mycket du har råd med, vilka träningsmål du har och vilka behov du vill tillfredsställa.

I den här guiden får du veta vilka typer av vibrationsplattor som finns samt vad som är de olika modellernas styrkor och svagheter. Du får veta vad som skiljer de billigaste vibrationsplattorna mot de som kostar lite mer.

Sedan försöker vi att svara på frågan om vilken vibrationsplatta du ska köpa. Längst ned har du även en länk till en jämförelsetabell. Till sist så ger vi lite tips om vad du ska tänka på i övrigt när du köper en vibrationsplatta samt varför det kan vara en bra idé att handla från oss på Vibrationsplatta Experten.



Vilka typer av rörelser finns det på en vibrationsplatta?

Det finns förenklat tre typer av rörelser på en vibrationsplatta.

  • Mikrovibrationer/Vertikala vibrationer där hela träningsytan på plattformen rör sig rakt upp och rakt ned. (Denna rörelse kallas ibland även linjära vibrationer).
  • Svängningar/Pivotal oscillation där träningsytan svänger kring en fast mittpunkt och rör sig uppåt och nedåt växelvis på sidorna.
  • Sidorörelser/Linjär oscillation där träningsytan svänger i sidled.

Normalt behövs den en egen motor för varje typ av rörelse.

Det finns vibrationsplattor som har endast en motor och en rörelse.  

Sedan finns det kombinationsplattor som har flera motorer och därför klarar av flera rörelser. Dessa plattor brukar även ha program där olika rörelser kombineras samtidigt. (Vissa tillverkare kallar detta för 3D eller 4D).

De olika rörelserna rör sig med olika hastighet (frekvens) och slaglängd (amplitud).

För att välja rätt vibrationsplatta så kan det vara bra att känna till olika modellers rörelsemönster, frekvenser och amplituder samt fördelar och nackdelar med de olika rörelserna. Nedan kan du läsa mer om detta.


Mikrovibrationer (Vertikala vibrationer)

Vid mikrovibrationer rör sig vibrerar träningsytan vertikalt rakt uppåt och rakt nedåt.

Linjär vibration

Denna rörelse finns på:

  • Fitnessplate Future 3D,
  • LymphaVibe,
  • Fitnessplate 4D,
  • samt alla modeller av Power Plate.

På alla plattor av märket Power Plate bryts mikrovibrationerna (upp och nedåt rörelserna) av med en rörelse framåt och bakåt, samt en rörelse i sidled. Detta kallar de tri-planar.

Amplituden (slaglängden) på vibrationsrörelsen vid denna rörelse är oftast endast 1-3 mm. Frekvensen (hastigheten) brukar ligga mellan 15 och 50 Hz.

Amplituden på mikrovibrationerna på Power Plate är den samma på hela träningsytan tack vare att motorn sitter centrerad i mitten. På kombinationsmaskiner som på exempelvis TrendRehabs Fitnessplate modeller sitter motorn inte helt centrerad (på grund av att den delar utrymme med axeln till svängningsmotorn som sitter i mitten). Därför blir amplituden på denna maskin inte alltid lika hög på alla ställen på träningsytan, även om frekvensen är den samma. 

Vissa plattor med vertikala vibrationer har två amplitudinställningar, hög och låg. Detta gäller exempelvis Power Plate.

Vad är bra med mikrovibrationer?

Mikrovibrationer kan vara bra för att lokalt öka blodcirkulationen och ge massage och smärtlindring till den del som är i kontakt med plattan. Till exempel fötterna och underbenen om du står på plattan. Eller ryggen om du ligger på plattan.

Mikrovibrationer kan även ge en bättre spänst och hoppförmåga för idrottare samt anses kunna motverka benskörhet (främst hos kvinnor efter menopaus).

Studier baserade på Power Plates plattform har även visat sig öka förbränningen och minska bukfett, minska celluliter samt öka styrkan och muskelmassan.

Eftersom hela träningsytan på dessa maskiner rör sig enhetligt så kan du effektivt träna många poser och positioner vid mikrovibrationer.

Vad är sämre med mikrovibrationer?

Mikrovibrationer genererar ljudvågor. När frekvensen är över 20 Hz så blir ljudvågen hörbar.

Mikrovibrationer kan på grund av rörelsens natur (att den går rakt upp och sedan rakt ned) ge restvibrationer ned i golvet.

När man tränar på mikrovibrationer funkar det bäst att ha plattan på ett stabilt betonggolv eller trägolv som vilar på stabilt underlag. Det fungerar därför inte så bra på övervåningen i ett hus med trägolv. Man kan dock dämpa restvibrationerna med vibrationsdämpande mattor eller en Power shield (till Power Plate).

Vid stående ställning överförs den vertikala vibrationen till överkroppen och huvudet genom ryggraden. Vibrationer på mage och huvud kan ge illamående, yrsel eller huvudvärk. Om man böjer sin knän eller står på tå så kan man kontrollera mängden vibrationer och oftast eliminera dessa problem.

Svängningar (Pivotal Oscillation)

Vid svängningar rör sig träningsytan ungefär som en gungbräda. Plattformen är stilla kring mittpunkten och rör sig växelvis uppåt och nedåt på sidorna. Denna rörelse kallas även för Pivotal oscillation.

Svängningar finns på Miniplate, Fitnessplate 3D, LymphaVibe samt Fitnessplate 4D.

När du står på en svängande vibrationsplatta så rör sig fötterna nästan på samma sätt som när du promenerar, joggar eller springer. Det blir alltså en mer dynamiskt träning på en platta som svänger än på en plattan med mikrovibrationer.

Amplituden vid svängningar är normalt mellan 8-12 mm, vilket är mycket större slagläng än vid mikrovibrationer. Frekvensen är dock lägre och brukar ligga mellan 5 och 15 Hz.

Pivotal oscillation har ingen amplitudinställning. Du påverkar själv amplituden genom att flytta ihop eller isär fötterna (eller händerna) på plattformen när du tränar.

Vad är bra med svängningar?

Lågfrekvent oscillation är mer effektiv för muskelavslappning, muskelaktivering och balansförbättring.

Rörelsen på dess plattformar har alltså en relativt låg hastighet, men med högre rörelselängd, vilket innebär att plattan går högre upp och längre ner. Den kombinationen anser vissa tillverkare vara särskilt lämplig för att aktivera musklerna och öka förbränningen.

Svängningar är oftast mycket tystare än mikrovibrationer.

Vad är mindre bra med svängningar?

Eftersom träningsytan rör sig växelvis uppåt och nedåt på sidorna men är still på mitten så är övningarna man kan utföra lite mer begränsade vid svängningar jämfört med mikrovibrationer där hela träningsytan går rör sig rakt upp och rakt ned. 

Detta kräver två fötter eller två händer på vardera sidan av mittpunkten på plattformen när du tränar med svängningar. Sittande med rumpan på plattan eller liggande med ryggen mot plattan fungerar därför bättre på vertikala vibrationer.


Sidorörelser (Linjär Oscillation)

Sidorörelser är när träningsytan på plattformen rör sig i sidled. Ibland kallas detta linjör oscillation.

Denna rörelse finns på modellerna LymphaVibe samt Fitnessplate 4D.

Plattformar med sidorörelser har en liknande konstruktion som svängande plattformar. Men skillnaden är att de svänger i sidled i stället.

Vad är bra med sidorörelsen?

Linjära oscillationer är oftast väl kontrollerade och dämpade. Sidorörelser är precis som svängningar mycket tystare än mikrovibrationer.

Sidorörelser ger en extra utmaning när det gäller att träna balansen.

På låg hastighet lämpar sig denna rörelse väl för att öka lymfcirkulationen utan att aktivera blodcirkulationen för mycket och kan därför fungera bra vid lymfdränage. Då kan du sitta på plattan, ligga på rygg på golvet med vaderna på plattan. Vid låg hastighet kan du även stå på plattan, men var försiktig om du har knäproblem (läs mer längre ned).

Vad är mindre bra med sidorörelsen?

Sidorörelser kan vara påfrestande för knälederna i stående position. Om du har knäproblem så bör du undvika att stå och träna med sidorörelser, speciellt på höga hastigheter.

 Denna rörelse skapar inte så mycket muskelkontraktioner. Därför bör du välja en annan rörelse om du vill stärka dina muskler.


Kombinationsprogram (3D och 4D)

Ovan har vi beskrivit de tre vanligaste typerna av rörelser på en vibrationsplatta. Varje rörelse skapas av en egen motor. Till detta så finns på vissa vibrationsplattor som har fler motorer. Dessa har oftast program som kombinerar två eller tre olika rörelser samtidigt. 

Fitnessplate Future 3D har två motorer för svängningar och mikrovibrationer samt ett program där dessa rörelser kombineras.

LymphaVibe och Fitnessplate 4D har tre motorer för svängningar, mikrovibrationer samt sidorörelser och kombinationsprogram där dessa rörelser kombineras i fyra olika varianter.

Många av våra kunder har beskrivit att de upplever en extra utmaning när de använder något av de kombinationsprogram som finns på denna typ av plattformar.

Effekten av kombinationsprogram  är dock inte så väl utvärderat och studerat jämfört med när man tränar på enbart mikrovibrationer eller svängningar.

Därför brukar vi oftast rekommendera att man i första hand  träningen/behandlingen på din platta på antingen mikrovibrationer, svängningar eller sidorörelse. Men du får gärna utforska kombinationsprogrammen på egen hand om du vill.

Fördelar/effekter av olika typer av rörelser

På mobiltelefon eller surfplatta. Håll skärmen liggande för att se tabellen korrekt.

Effekter från olika vibrationsrörelser


Mikrovibrationer

Svängningar

SIDORÖRÖRELSER

Aktivera muskler,

bli starkare

X

X


Massage, öka blodcirkulation, lindra värk

X

 

 

Lymfdränage

X

(X)

X

Träna balans


(X)

X

Stretcha muskler

X

 

 

Stärka skelettet (motverka benskörhet)

(X)

 

 


Se vår jämförelse mellan Power Plate Move, Fitnessplate 3D samt Miniplate vibrationsplattor


Vad skiljer en billig vibrationsplatta från dem som kostar lite mer?

En vibrationsplatta kan kosta från någon tusenlapp till över två hundratusen kronor. Det finns många orsaker till prisskillnaden på vibrerande plattformar. Funktionalitet och kvalitet varierar såklart mycket mellan den billigaste och den dyraste. Även varumärke, tillgång till service och support påverkar priset.

När du jämför olika vibrationsplattor bör du i första hand kolla vilken eller vilka typ(er) av rörelser de klarar av. Hur stor träningsytan är samt om det är en plan eller kurvad yta. Om du är lite större så kan maxvikten (exempelvis 100 kg, 120 kg eller 150 kg) ha betydelse.  

Dessutom kan det skilja vilka tillbehör (som träningsband eller fjärrkontroll) som medföljer.


De billigaste vibrationsplattorna

En billig vibrationsplatta (då syftar vi på de billigaste vibrationsplattorna som kostar under 3000kr) har nästan alltid en ganska liten träningsyta.

De billigare vibrationsplattorna har dessutom oftast en lite enklare och ibland svagare motor som enbart genererar svängningar. Ofta är maxvikten ganska låg på de enklaste plattorna.

En liten platta kan dock vara smidig att hantera när du ska ta fram och ställa undan.

Men att den lite mindre träningsytan kan vara negativt om du vill utföra övningar på eller mot träningsplattan då det finns mindre plats att röra sig. Du måste även hålla fötterna tätare på en platta med liten träningsyta vilken ger lägre utmaning på en svängande platta, än om du kan ha fötterna bredare som på en platta med större träningsyta.

Miniplate vibrationsplatta från TrendRehab är en lite mindre och billigare platta som trotts sin litenhet har en ganska stark motor. Den har oscillation/svängningar. (Men saknar mikrovibrationer eller sidorörelser). Maxvikten är dessutom hela 120 kg. Men träningsytan är ganska liten. Du kan ösa mer om Miniplate längre fram. 

Miniplate vibrationsplatta

En vibrationsplatta för ca 5000 till 10.000 kr

En vibrationsplatta för hemmaträning som kostar runt 5000-10.000 kr (som Fitnessplate Future 3D, LymphaVibe samt Fitnessplate 4D) har oftast en väl tilltagen träningsyta samt klarar flera typer av vibrationsrörelser vilket gör dem mer flexibla, användbara och bättre att träna på.

Vibrationsplatta vibrationsplattor bäst i test

Med en stor träningsyta kan du både ligga, sitta och stå på plattformen. Du har även bra utrymme för att utföra övningar på vibrationsplattan.

Dessa modeller har även flera motorer och klarar därför av flera rörelser och är inte begränsade till enbart en svängningsrörelse som många billigare vibrationsplattor. Detta kan såklart påverka resultatet/effekten av träningen.

Fitnessplate 3D klarar en maxbelastning på 120 kg och LymphaVibe samt Fitnessplate 4D har maxbelastning på hela 150 kg.


Vibrationsplattor som kostar lite mer

Sedan finns det vibrationsplattor som kostar lite mer (som exempelvis märket Power Plate). Dessa maskiner är från början är konstruerade för att användas gång på gång på gym, idrottsklubbar och rehabkliniker och liknande platser. De är därför såklart mycket mer robusta och slitstarka än många billigare vibrationsplattor.

De allra dyraste vibrationsmaskinerna har även inbyggd hals med handtag samt en TV skärm med filmer och dylikt. Se exempelvis Power Plate My 7.

Power Plate har dessutom en helt egen unik vibrationsteknik som är både mycket kraftfull och skonsam. Power Plate har dock utvecklat flera modeller för konsumentmarknaden som är mycket populära. Där finns bland annat Personal Power Plate samt Power Plate Move.


Vilken vibrationsplatta ska du köpa?

Vi har plattor från ca 2 500 kr upp till runt 80.000 kr som vi testat och utvärderat. Funktionaliteten varierar såklart från den billigaste till den dyraste.

Vi säljer enbart vibrationsplattor som vi anser ha tillräcklig kapacitet eller kvalitet. Dock har exempelvis vår billigaste platta Miniplate vissa begränsningar i sin funktionalitet även om den har sina fördelar. (Mer om detta nedan).

Miniplate - För dig som vill ha en enklare vibrationsplatta

Om du vill ha en enklare vibrationsplatta som är mindre och lättare att plocka fram när du ska träna och som du lätt ställer undan när du tränat klart så kan Miniplate vara bra för dig.

Den väger endast 8 kg och har en nästan hälften så stor träningsyta som de större plattorna. Denna platta är bra om du nöjer dig med en platta som enbart har svängningar samt där du inte vill utföra övningar på plattan utan enbart använda den för passiv träning.

 Den passar bra för dig som vill bli starkare, tona kroppen samt öka cirkulationen men som vill träna passiv träning (där du inte utför så mycket övningar) och därför inte behöver en lika stor träningsyta som våra mer kraftfulla träningsplattor erbjuder. Den kan även vara ett bra alternativ för dig som bara kan eller vill sitta på en stol och vibrationsträna.

Miniplate vibrationsplatta

Miniplate

Fitnessplate Future 3D – Bra för både träning och behandling

 Fitnessplate Future 3D är vår mest sålda vibrationsplatta.

Den har svängningar och mikrovibrationer som är de två vanligast typerna av rörelser. Dessutom har den ett program för att kombinera dess rörelser.

Den passar både för att stärka muskler, aktivera lymfan, tona kroppen samt lindra värk.

Den har en väl tilltagen träningsyta som är platt och passar därför mycket bra för aktiv träning där du utför olika typer av övningar på plattan.

Med plattans svängningar simulerar du en Power walk och aktiverar dina muskler.

Med plattans program för mikrovibrationer sätter du i gång blodcirkulationen samt kan få en smärtlindrande effekt. Mikrovibrationerna kan även aktivera lymfflödet om du tränar lågintensivt (utan att utföra tuffa övningar).

Vibrationsträning

Fitnessplate Future 3D


LymphaVibe samt Fitnessplate 4D – Bra för träning och avancerad behandling

Vibrationsplattorna LymphaVibe samt Fitnessplate 4D har inte mindre än tre olika motorer som möjliggör de tre vanligaste rörelsemönster som finns på vibrationsplattor (svängningar, mikrovibrationer och sidorörelser). Detta gör dessa två plattor till våra mest kompletta vibrationsplattor rent rörelsemässigt.

De båda passar därför både för att stärka muskler, aktivera lymfan, tona kroppen samt lindra värk.

Svängningar simulerar en rörelse som liknar en hastig promenad och tränar dina muskler.

Mikrovibrationerna ökar blodcirkulationen samt kan ge en lindrande effekt på värk. Mikrovibrationerna kan även användas för att öka lymfcirkulationen.

Sidorörelserna ger en extra utmaning för balansen. Den kan dessutom ge en extra bra för lymfdränage på låg hastighet.

Det finns sedan program där de olika rörelserna kombineras (1+2, 1+3, 2+3, 1+2+3).

Fitnessplate Power träning

LymphaVibe

Vibrationsplatta för vibrationstrning

Fitnessplate 4D

Båda plattorna har en stor träningsyta och funkar därför mycket bra för aktiv träning där du utför olika typer av övningar på plattan. Träningsytan är dessutom kurvad på dessa plattor vilket är bra när de kör sidorörelsen.

När vi testat dessa maskiner så tycker vi också att de är tystare och mer balanserade än de flesta andra vibrationsplattor som vi testat.

LymphaVibe har motorer som startar på något lägre hastighet än Fitnessplate 4D.

 Fitnessplate 4D har en något större träningsyta än LymphaVibe.


Power Plate - En klass för sig

Vill du ha en vibrationsplatta från det världsledande märket inom vibrationsträning så ska du titta på våra Power Plate modeller. Om ditt gym, sjukgymnast eller rehabklinik har en vibrationsplatta så är sannolikheten ganska stor att det är en Power Plate som du har sett och kanske tränat på.

Power Plate är den typ av plattform som använts vid flest studier om vibrationsträning (Whole Body Vibration Training).

Power Plate passar för både hemmaträning, gruppträning och som träningsstationer på gym.

Power Plate MOVE


Jämför våra vibrationsplattor


Vad ska du tänka på i övrigt när du köper vibrationsplatta?

Det finns idag en uppsjö av olika märken och modeller av vibrationsplattor. Förutom att hitta en vibrationsplatta som passar dina behov och plånbok så kan det vara väldigt viktigt att tänka på vad du får för garanti och support om något händer.

  • Skickas produkten från ett företag eller lager i Sverige? Annars kan det ibland ta flera veckor innan den levereras.
  • Finns företaget du handlar av kvar om ett halvår?
  • Finns det garanti? Hur lång är garantitiden?
  • Finns det reservdelar att köpa om något tillbehör som exempelvis en fjärrkontroll går sönder?
  • Finns någon att kontakta om du vill fråga något? Pratar de svenska? Kan man ringa dem?
  • Får du någon form av komma igång tips eller träningstips till produkten?

 

Varför ska du handla sin vibrationsplatta från Vibrationsplatta Experten?

  • Vi säljer enbart vibrationsplattor som vi testat själva och anser vara bra.
  • Våra leverantörer har egna lager i Sverige, vilket oftast ger en kortare och säkrare leverans.
  • Det är 24 månaders garanti med gratis inskicksservice på alla vibrationsplattor.
  • Även efter 24 månader finns möjlighet att få din produkt lagad till en skälig kostnad.
  • Eventuella garantiärenden hanteras i Sverige av våra svenska leverantörer vilket gör det snabbar om smidigare om något går sönder.
  • Du kan ringa eller maila oss för personlig hjälp på svenska.
  • Hos oss får du träningstips med bilder och filmer som hjälper dig att komma igång samt att lättare uppnå dina träningsmål.
  • Vi ger 30 dagars prova hemma garanti på alla vibrationsplattor (utom märket Power Plate).
    Om du inte är nöjd så köper vi tillbaka vibrationsplattan. Det enda du betalar är fraktkostnaden. Se övriga villkor.

Våra vibrationsplattor


Vibrationsplattor

Fitnessplate Future 3D

Rek. pris: 7,995 kr
5,496 kr

Vibrationsplattor

Fitnessplate 4D

Rek. pris: 10,970 kr
7,620 kr

Vibrationsplattor

MiniPlate

Rek. pris: 3,295 kr
2,737 kr

Vibrationsplattor

LymphaVibe

Rek. pris: 8,995 kr
6,497 kr
REA
FYNDVARA
Rek. pris: 7,995 kr
4,995 kr
21,676 kr

Power Plate

Power Plate Move

40,425 kr

Power Plate

Power Plate My 7

93,625 kr

Kontakta oss



Om du fortfarande har frågor och funderingar så tveka inte att höra av dig till oss på telefon 073 925 76 40 eller via vårt kontaktformulär.

Vi har även ett showroom på Gröna gatan 1 i Södertälje där du kan testa de flesta av våra modeller av vibrationsplatta.  Hör av dig så bestämmer vi en tid.

Mvh Torbjörn Bohman, Vibrationsplatta Experten